-->
Selamat datang ke blog buruk ini -.- | Dashboard | +Follow
skip to main | skip to sidebar

Tempe Mak Anjang

Mak Anjang nak kongsi resipi tempe yang Mak Anjang buat :)

Bahan-bahan ( 8 keping -250gram )

  • 1kilogram kacang soya
  • 2gram ragi tempe
  • 8 keping beg plastik sandwich

Cara-cara

  1. 1
     Rendam kacang soya semalam. Setelah kembang, pecah-pecahkan kacang soya supaya kulitnya tanggal. Basuh sehingga bersih sambil cuba tapiskan kulitnya sebanyak yang mungkin
  2. 2
     Rebus selama 45minit ke 1 jam. Sambil tu cuba buangkan kulit kacang yang timbul, tapi jangan gusar kalu masih ada yang tinggal. Ada sesetengah pihak mencampurkan cuka tapi tak perlu pun sebenarnya.
  3. 3
     Tos kacang soya dan keringkan. Samada biarkan kering sendiri atau goreng seketika atau cara yang saya guna, gunakanlah kipas angin.
  4. Ragi
     Campurkan kacang yang sudah kering dengan ragi tempe. 
  5. 4
     Macam-macam cara untuk membungkus tempe, tetapi oleh kerana daun pisang dan daun rambai (rasanya lebih enak dan lazat) amat sukar didapati di sini maka saya menggunakan plastik sandwich yang dicucuk 1-2cm secara tegak dan melintang. Ketebalan bergantung kepada citarasa masing-masing. Tetapi keluarga saya suka ketebalan +/-10mm, lebih kurang 250g sebungkus
  6. 5
     Tekan-tekan dan mampat-mampatkan kacang didalam plastik sehingga rata.  tak perlu gunakan rolling pin ni, anak saya menolong masa ni.
  7. 6
     Letak di tempat yang panas di dapur dan tutup dengan kain, selama 36-48jam. Anda akan lihat kulat putih memenuhi kacang anda.
  8. 19364176
     Tahniah, anda telah berjaya membuat tempe anda sendiri....



0 comments:

Post a Comment

Home


Powered by Blogger.